Temel ve perde izolasyon
Temel ve perde izolasyon 1999 marmara depreminden son zamanlarda gitikçe yaygınlaşarak günümüze kadar iştirak etmesi bununla beraber çok fazla sorulan sorulardan bir taneside bohçalama nedir?Bohçalama bina temelin altındakı gro beton tabakası temel ve perde beton yapılan yapıyı yer altı kaynak sularında ve toprak altına sızarcak suların yapı demir donatısına zarar vermesini önleyen temelin zeminde ala bilecek su sızıntılarına karşı yapılan izolasyon membran tabakası ile çepeçevre sarılıp su yalıtımı sağlanmasıdır.
Bohçalama Nedir?
Bohçalama su yalıtımı ; konut yapı ve bina temeli ve bodrum perdelerini yeraltı suyunun zararlı etkilerine karşı yapının beton ve demir donatısının korozyon ve yeraltı sülfat vb. yabancı etkenlerine karşı korumak üzere yapılan izolasyon bohçalama su yalıtımı için yapılan izolasyon ve su yalıtım uygulamaları konut yapı veya bina zararlı etkenlerden korunması için yapılır.
Temel bohçalaması doğru ve yapının projesine ve statiği ne uygun yapılan temel bohçalaması yapılmış binaların ömrü %50 daha çok daha uzun olur. Yapılan incelemelere göre depremlerde en çok temelleri zayıflayan binalar zarar görmüştür.
Temel İzolasyonu;
Değişen iklim şartlarına karşı ‘ ve gerekse beton ve gerek diğer yapı malzemeleri, ayrıca bir çözüm üretilmediği taktirde , yeraltı suyunu hiç geçirmeyen bir duvar inşasına yeterli özellikte değildir.
Toprak altı ıslak zeminle temasta bulunan bir konut veya yapı duvar’ nemlendiği gibi’ bir tarafında yeraltı suyu bulunan bir beton duvardan yer altı suyu geçerek duvarlar arasında kalan boşluğu doldurabilir demir donatı sının içerisinde yeraltı suları hava boşluğu yaparak toprak üstüne gelen 6m yüksekliğine kadar rütübet ve nem olüşü görülmektedir.
Temel izolasyonu yapılmamış binaların geri dönüşümü binaya maddi ve manevi zararlar vermektedir temelinde muhtemel rutubet ve nem oluşur. Temellerde rutubet ve neme karşı negatif içten ve pozitif dıştan drena sistemiylede farklı çözümler üretilen bilinmektedir. Temel bohçalama uygulama metodu, içten veya dıştan yalıtım olarak adlandırılan iki ayrı sistemde uygulanır.
Bina temeline astar uygulanarak iki kat membran tabakası ile çepeçevre içten veya dıştan sarılmasıdır. Bina içten bohçalama yönteminde önce yüzey hazırlık ve tamiratları yapılır akabinde toz yok edici astar daha sonrasında yalıtım tabakası hazırlanır ve bu ”bohça”nın içine temel oturtulur.
Yapıya uygulanacak bitümlü membran tabakasının zeminine serileceği sağlam, egim hesaplamaları yapılarak düzgün yüzeyli grobeton katman zemini uygulanmalıdır.
Zemine uygulanan bu gır o beton katmanın üzerine 3 mm yatay sistemde akabinde 4 mm kalınlığında dikey şekilde polyester keçe taşıyıcılı membran şaloma ateşiyle ısıtılarak yüzeye şaşırtmalı bir şekilde yapıştırılır.
Temel bohçalama uygulamalarında membran altına bina yükü bineceği için astar uygulanmasada herhangi bir sıkıntı teşkil etmez.
Dıştan yapılacak yalıtımda ise uygulama yapılacak perde beton yüzeyi gerekli tamiratları yapılarak izolasyon yapımına hazırlanır.
Perde yüzeyine uygun görüldüğü şekilde yüzey hazırlık tamiratların yapılması sonrası poliüretan, elastomerik, viyadük. pvc veya likit kauçuk, kristalize, polimer esaslı sürme izolasyon uygulandığı gibi bitümümlü membranda uygulanabilir.
Su yalıtımının faydaları nelerdir?
Yapı,konut ve binalarımıza sızarak nüfuz eden su, yapım demir taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin korozyon kaplıyarak paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine sebep olur.
Su, demir donatısının paslanmasına paslanan demirde betonun çürümesine ve çatlamasına daha sonrasında aderans kaybına neden olur.
İzolasyon, su yalıtımı, uygulaması, binanın ömrünü %50 uzatırılması sağlamasının yanı sıra su sıkıntıların, bakteri ve küf oluşmasını, suyun konut işyeri ve yapı çatılarımızdan veya duvar ve tavanlarımızdan damlamasını önleyerek sağlık dolu konforlu ortamlar sağlar.