Drenaj Uygulama, Dış Drenaj Uygulama, Drenaj Uygulama Ustası

 Drenaj Uygulama

Dış Drenaj Uygulama
Dış Drenaj Uygulama

İç drenajdan tamamen farkıdır, bina yapı tesis ve konut çevresinde temel duvarından 50 -100 cm kadar dışarıda ve temel temel tabanına şevli bir şekilde temel tabanından 50-70 cm derinde %10-15 eğimli bir kanal açılmakta ve kanal tabanına genellikle 20 cm çapındaki beton ya da kil künkler-büzler 2-4 cm aralıklarla döşenmektedirler.

Künklerin ek yerlerinin alt yapısı, çimentolu araçlarla kapatılmaktadır.

Drenaj kanal, künk yüksekliğinin 3/1 oranında kil ile doldurularak iyice kompaktör yardımıyla sıkıştırılmalı ve kil dolgu ve künklerin önce iri, sonra ufak mıcır ile, yüzeye yakın kısmı ise iri kumla doldurulmaktadır. Drenaj kanalının köşe yaptığı yerlerde, en az 80×80 cm boyutunda ve kanal tabanından 20-30 cm aşağıdan başlayıp, yapı ve bahçe seviyesine kadar yükseltilmesi taş ya da beton rögarlar-bacalar yapılmakta, künkler bu rögalara bağlanmakta ve en düşük seviyeli künk de dere, kanalizasyon vb. yerlere bağlanarak suyun binadan uzaklaştırılması sağlanmaktadır.

DRENAJ BORUSU

Drenaj da künk yerine delikli drenaj ve oluklu plastik PVC borular da kullanılmaktadır. Çapları 10-15 cm, boyutlarında da 50 m’ye kadar olan bu borular, hafif ve işçiliklerin kolay olması bakımından tercih edilen ürünlerdir.

İlkel basit drenajlarda ise iri mıcır parçalarıyla, plaka taşlarla veya tuğlalarda da drenaj uygulaması yapılabilmektedir.

DRENAJ UYGULAMASININ AŞAMALARI

Bina konut veya yapı çevresinde bulunan ve çalışmayı engelleyebilecek ağaç vb. bitkiler peyzaj bitkileri sökülerek uygun başka bir yere dikilmesi sağlanır. Yapı veya konut çevresinde kepçe veya el ile kazı işlerine elverişli hale getirilerek işleme başlanır.

Konut veya yapı pis su kurum kanalizasyon ile ana logara uzaklığı ve uzaklığın eğimleri hesaplamaları yapılarak gözden geçirilir. Açılacak hattın ortalama derinligi yapının toprağa gömüldüğü kadar olmalıdır. Genişliği için derinlokler değışken olduğundan dolayı serbest yapılalabilir. Kazı, temel korunun 30cm alt seviyesine kadar indirilmeli. Bina duvarları tamiratları yapıldıktan sonra temiz bir şekilde yıkandıktan sonra kurumaya bırakılır.

Facebook
Instagram
Whatsapp